minimalizmus a hétköznapokban

Többé-kevésbé

Többé-kevésbé

Valódi fenyőt, minimalistán

2017. november 28. - mihalyedina

Minden decemberben fellobban a vita bizonyos közösségekben, hogy milyen karácsonyfát állítson egy környezettudatos ember. Sokan a műfenyőre esküsznek, hiszen egy minőségi darab sok-sok éven át kiszolgálja a családot, és nem kell fákat megölni. Az ellentábor szerint, mivel a műfenyő műanyag, az előállítása és utóélete nagyobb környezetterheléssel jár, mint kivágni kifejezetten erre a célra ültetett fákat. A leginkább minimalista megoldás persze az, ha egyáltalán nem állítasz fát, vagy valamilyen alternatív módszerrel imitálod a karácsonyfát a lakásodban, de sokan nem tudnak lemondani a karácsonyfa okozta örömről és látványról - én sem. Az alábbiakban adok néhány tippet, ha azt szeretnéd, hogy a fenyőfád a lehető legkisebb környezetterheléssel jusson el az otthonodba.

fenyo.jpeg

Termelőtől

Nem tévedés, nem csak élelmiszereket, hanem fenyőfát is vehetsz közvetlenül a termelőtől. Így tényleg csak az lesz kivágva, amiből karácsonyfa lesz, a többi vígan fotoszintetizál a következő karácsonyig. Mi már sok-sok éve a Dány melletti Fazenda farmtól vesszük a fát, a karácsonyi készülődés hangulatához számomra már hozzátartozik a látogatás, válogatás, favágás a Fazendán. Ilyenkor két legyet ütünk egy csapásra, és az Ecseri házaspár termelői finomságaiból is bevásárolunk. Földlabdás fát is vihetsz, ha vállalod, hogy kiásod; erre csak akkor van esélyed, ha nem fagyott a föld, és érdemes az autódat is felkészíteni rá.

20161221_111448.jpgTavalyi fotóm a Fazendán

Két (három, négy) keréken

A Kantaa bringás futárszolgálat évek óta nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatása a bringás karácsonyfa házhozszállítás. A fák főleg Zala megyéből érkeznek a Kantaa főhadiszállására, ahonnan a futárok teherbringával szállítják ki a megrendelt fákat - sőt, kérésre még be is faragják. Online, néhány kattintással rendelhetsz, aztán nincs más dolgod, mint a szeretteid körében készülni az ünnepre és várni a futárt. A karácsonyig el nem kelt fákat tavaly az utolsó nap szabad áron lehetett megvenni, ennek bevétele pedig a Budapest Bike Maffiához kerülve jótékony célokat szolgált. Idén is terveznek együttműködést a BBM-mel, valamint lehet majd webkamerán keresztül is fát választani. Korlátozott számban földlabdás fenyő is rendelhető, sőt, ha nem tudod hová kiültetni, a kantaások január elején visszaviszik és elültetik ők!

24208873_10204178780626036_82806576_o.jpgHumán fenyőforrás

Fotó alapján

A Ne vágj ki minden fát oldalán fajta és méret szerint kategorizálva, fotó alapján választhatsz fenyőfát, melyet aztán a 4 budapesti átvevőpont egyikén vehetsz át, vagy akár házhoz is szállítják. A világon talán egyedülálló fenyőfa-tinder célja, hogy a zalai termelők csak a már megrendelt fákat vágják ki, az összes többi fa a helyén marad. Egyetlen ki nem vágott fenyő egy év alatt 10-16 kg széndioxidot köt meg. 1,5 méteres magasságig választhatsz földlabdás fenyőt is, és még a gondozásához is hasznos tanácsokat kapsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tobbekevesbe.blog.hu/api/trackback/id/tr4313399977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása